Óvodai kezdeményezés

Született egy közösség, melyben volt annyi erő, hit és kitartás,
hogy az óvoda alapítás folyamatát véghez vitte.

 

Négy évvel ezelőtt, elhivatott szülők maroknyi csoportja céljául tűzte ki a Waldorf- pedagógia megismertetését és egy Waldorf iskola és óvoda létrehozását a Fertő- tájon. 2016 májusában hoztuk létre a Csillagrét Waldorf Egyesületet. Előadásokat és összejöveteleket szerveztünk, valamint befogadó épületet kerestünk a leendő intézményünknek. Fertőendréd Önkormányzata felajánlotta a település meglévő iskola épületét, amely alkalmas volt arra, hogy iskolánk 2016. szeptemberében elinduljon. Az óvoda megszületése és indulása azonban személyi feltételek és épület híján meghiúsult.

Az óvodakezdeményezés szülői közössége azonban továbbra sem adta fel és folytattuk tevékenykedésünket.

Bíztunk abban, hogy gyarapodva majd egyszer halló fülekre, nyitott szívekre találunk. A következő években aztán még céltudatosabban meneteltünk előre, kibővítve a szellemi munkát az iskolai előadás sorozatokkal. Olyan újabb családok csatlakoztak ezután a közösséghez, akik a szülői felelősségről, a mindennapokban vállalt szerepükről készek másként gondolkodni. Olyan alternatívákat kerestek, amelyek választ adnak a mai kor kihívásaira és a hétköznapi ember számára is kézzelfogható megoldásokat kínálnak. Egyre több család érkezett Sopronból, a soproni kezdeményezéstől, s igényeink találkoztak: egy olyan óvoda iránt, ahonnan kikerülve gyermekeink tiszta gondolatokkal, érzésekkel rendelkeznek. Erős akarattal és felelősségérzettel, két lábon állva képesek tevékenykedni a világban.

Ma a soproni és a fertő- táji szülői közösség – két elhivatott óvónő és a Fertőendrédi Waldorf Iskola támogatásával – szoros együttműködésben dolgozik egy célért, hogy gyermekeinknek óvodát, családjainknak közös otthont teremtsünk.

A többéves próbálkozás és tenni akarás végül meghozta a gyümölcsét, így az óvoda és az iskola otthonra talált Sopron városának szélén egy olyan épületben, ahol kényelmesen elférünk egy intézményként.

Céltudatos munkánk során folyamatosan szervezünk előadásokat, valamint játszóházba várjuk az érdeklődő szülőket és gyermekeiket. Mi magunk pedig folyamatosan tovább fejlődünk a havonta tartott szülői körökön, beszélgető- és kézimunka délutánokon.

Született egy közösség, melyben volt annyi erő, hit és kitartás, hogy az óvoda alapítás folyamatát véghez vitte. Megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel, szeptembertől húsz gyermekkel megkezdi életét a Csillagrét Waldorf Óvoda.

A Waldorf-óvodák csoportjai életkorilag szándékosan mintegy egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban foglalják magukban a három óvodai „évjáratot” (ezek az úgynevezett vegyes életkori csoportok). Ezzel egyrészt nem törik meg a család természetes közegét (testvérek), másrészt a felnőtt és kisgyerek között a nagyobb gyerekekben kitűnő közvetítőket találnak, akik a csoport szokásait, ritmusait, napirendjét is teljesen természetes módon hagyományozzák át – az utánzás által – az utánuk következőkre. Az óvónő által gyakorolt nevelési stílus, módszer is a gyerek utánzási képességére épül. Követendő mintát nyújt a mindennapokban a maga tevékenységével, cselekvés- soraival, érzelmeivel, gondolataival. Csoportunkban jelenleg erre a vegyes életkori összetételre törekedtünk.

Az első évben 23 férőhelyünk van, folyamatosan várjuk a jelentkező családokat.

 

Az óvoda életéről a Pedagógiai Programunkban tudnak tájékozódni az érdeklődő szülők.

 

Bővebb tájékoztatást a csillagret.ovoda@gmail.com
e-mail címen tudnak kérni az óvodapedagógusoktól.