Bemutatkozunk 12. rész, Zombor család

Nincs tarisznyánk. Nem mintha baj lenne a tarisznyával.

Próbálunk egészségesen táplálkozni, de nem követünk fanatikus elveket.

Tévét nem nézünk, de szeretjük a jó filmeket.

A szabados nevelés hívei vagyunk, de nem tévesztjük össze a nevelés hiányával. Lelki-szellemi életünket igyekszünk egyensúlyban tartani a fizikaival, több-kevesebb sikerrel.

Marci állami iskolában kezdte, harmadik osztályban váltottunk Waldorfra. Korábban is szimpatizáltunk a Waldorf pedagógiával,  de iskolakezdéskor még csak Ausztriában lett volna ilyen lehetőség, itthon a közelben nem. Amikor értesültünk az Endrédy Vendel iskola létezéséről, szinte azonnal tudtuk, hogy itt a helyünk. Természetesen voltak azért félelmeink a költségeket és az utaztatást illetően, illetve azért is, mert induló Waldorf iskolaként nem éreztük az intézmény stabilitását. Ugyanakkor fel is villanyozott minket az az érzés, hogy ez egy új kezdet, bármi lehet, mi magunk teremthetjük azzá, amivé szeretnénk. Ha a gyermekünknek tényleg Waldorfot szeretnénk, akkor itt a lehetőség felelősséget vállalni érte – más nem fogja megtenni helyettünk. A nehezét már így is megtették az Alapító Anyák (ezúton is hálás köszönet nekik!). Lehet, hogy egy évig minden nap autóval kell hozni – vinni Sopronból, gondoltuk, de talán majd csatlakoznak mások is és idővel minden megoldódik.

Marci az első Waldorfos próbanapját követően tudta, hogy ő ilyen rendszerben szeretne tanulni. Mindig is fájlalta-fájlaltuk korábban, hogy a környezetórán négy fal között, könyvekből tanultak az erdőről. Vagy hogy művészeti tagozatos osztályban konkrét instrukciókat kaptak arra vonatkozóan, hogy milyennek is kellene lennie egy szép és jó gyermekrajznak.

Marci most már ötödikes. Az iskola létszáma folyamatosan bővül, az intézmény és a közösség folyamatosan fejlődik. Sopronból a gyerekeket jelenleg „telekocsis” rendszerben szállítjuk, szülői összefogásban, rugalmas beosztásban, felváltva sofőrködünk (és épp igen közel járunk a vonatos-buszos szállítás megoldásához is).

Nem szeretnénk senkit sem meggyőzni arról, hogy a Waldorf iskola való a gyerekének, illetve neki, hiszen a Waldorf nem csak a gyermeket, a szülőket is érinti.

Ez egyéni elhatározás, felelősségvállalás kérdése.

Nekünk eddig bevált.

https://www.youtube.com/watch?v=-33gykQRks4

Ha szívesen vennél további információkat iskolánkról, kérd felvételedet a Waldorf-pedagógia a Fertő-tájon FB csoportunkba, ehhez kattints IDE!

Likeold Mi és miért a Waldorf? – Fertő-táj nevű FB oldalunkat, melyet ITT érsz el, valamint iratkozz fel YouTube csatornánkra EZEN a linken.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal a FB posztot.

Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.