Balogh család

Nagy-Balogh Lívia vagyok, a férjemmel három gyermeket nevelgetünk.
Fertőhomokon élünk közel négy éve, nagyon megszerettük a Fertő partot.

A Waldorf pedagógiával még jóval a gyerekek érkezése előtt, Szombathelyen ismerkedtünk meg. Volt szerencsénk viszonylag közelről látni egy nagyon kedves család életét, akik mind a három gyermeküket a szombathelyi waldorf iskolába járatták.  Sok tekintetben példaképnek tekintettük őket, nagyon tetszett az, ahogy a gyermekeik cseperedtek, valami hasonlóra vágytunk mi is.

Aztán elkerültünk a közelükből, és a waldorf téma is háttérbe szorult, egészen apró gyerekek szüleiként az iskola még annyira távolinak tűnt. Az egyre növekvő számú apróságot viszont a tőlük ellesettek alapján próbáltuk nevelni.

Tavaly szeptemberben azonban nagycsoportos lett a kislányunk, és egyre jobban szembesültünk az iskolarendszer problémáival, egyre nehezebb lett a döntés. 

Egészen sorsszerűnek tűnt, hogy a közelünkben két iskolakezdeményezésről is tudomást szereztünk.

Végül aztán, mivel Endréden el tudott indulni az iskola, mi is csatlakoztunk az alapító szülőkhöz, és kislányunk itt kezdte meg az első osztályt.

Azt reméljük ettől az iskolától, hogy a gyermekünk számára kisiskolás évek még valóban a gyermekkorhoz tartoznak majd, nem fárad bele röpke néhány hónap-év alatt az iskolás életbe. Szeretnénk még sokáig látni az arcán a minden iránt érdeklődő kíváncsiságot, a kísérletező – felfedező kedvet. 

A legszimpatikusabb vonásai számunkra a waldorf pedagógiának a gyermek életkori sajátságaihoz igazított tananyag, a sok tapasztalat útján szerzett ismeret, a világot kerek egészként láttató szemléletmód, a számtalan művészeti-kézműves tevékenység. 

Napestig sorolhatnám a módszer előnyeit, őszintén remélem, hogy iskolánkban a gyakorlatban is sikerül megvalósítani azt a rengeteg jót, ami a waldorf pedagógiában rejlik.