Az iskola története

Az iskola létrehozását az a szándék vezérelte, hogy azok a Fertő-tó környékén élő családok, akik érdeklődtek a Waldorf-pedagógia után és szerették volna ezt választani gyermekeik számára, lehetőséget kapjanak erre az országhatáron belül.

Nem titok, hogy annak idején, 2016 januárjában sok környékbeli család választotta a ausztriai pamhageni Waldorf-iskolát, korábban az óvodát is, bízva abban, hogy megtalálták a lehető legjobb megoldást.

Erre az időre azonban kiderült, hogy ez korántsem volt ideális a magyar gyermekeknek, és ezt a nézőpontot még erősítette, hogy már akkor, 2016 januárjában tervezték az iskola 50 km-rel távolabbra, Neusiedler am See-be való költöztetését.

Más szülőkkel való beszélgetések hatására is, végül Horváth-Dori Lillában fogalmazódott meg először a határozott szándék arra, hogy még abban az évben, 2016 szeptemberében iskola induljon a térségben. A motiváció elég erőteljes volt, hiszen nagyobbik fia harmadik osztályos volt a pomogyi Waldorf-iskolában, a kisebbik pedig éppen az első osztályba készült.

A szervezés ennek a FB csoportnak a létrehozásával és ezzel a bejegyzéssel készült:

7 hónap annyira rövid idő egy iskola, főleg Waldorf-iskola létrehozására, hogy gyakorlatilag néhány emberen kívül senki nem gondolta komolyan, hogy ez lehetséges.

Lillán kívül még kettő azonban nem csak elhitte, hanem hét hónapon keresztül szinte emberfeletti küzdelmet folytatott azért, hogy valóban el tudjon indulni az iskola.  Kedves-Kukoda Zsuzsanna és Dorogman Csilla munkája nélkül nem lenne most waldorf-iskola a térségben, hiszen ők a létrehozásán túl a fenntartásából is erőn felül veszik ki a részüket.

S hát, be kell lássuk, az égiek is mellettünk voltak, végig azt éreztük, hogy áldás van ezen a kezdeményezésen.

Fertőendréd Község Önkormányzata az első pillanattól nyitott volt az együttműködésre, amely nyomán az akkor már régóta iskolaként nem funkcionáló, és többnyire kihasználatlan iskola épületét nagyon kedvezményes feltételekkel bérleti szerződés alapján a rendelkezésünkre bocsátotta. Ezért is kapta iskolánk a település névadója után az Endrédy Vendel Alapfokú Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevet.

Székely Adrienn szülőtársunk ajánlása nyomán kerestük meg Hermann Mónikát, akiről tudtuk, hogy tapasztalt Waldorf-pedagógus, és bár a logika nem azt diktálta, hogy mindent Győrben hátrahagyva eljön egy kis faluba alapító tanítónak, a “szerencse” ekkor is mellettünk volt, és megtörtént a csoda.

Szepesi Anita ma már nincs a pedagógusaink között, de az ő jelenléte, elbűvölő személyisége, tudása is feltétele volt az iskola elindulásának.

S ezer és ezer apró, mások által talán véletlennek gondolt történés vezetett a sikerhez.

Az alábbi videókból betekintést nyerhetsz az indulásról.

Évnyitó, szalag-átvágás:

Gyermekek meghívása egyenként a Waldorf-iskolába:

További videókat YouTube csatornánkon találsz: Waldorf-pedagógia a Fertő-tájon

2016 szeptemberében egy első és egy harmadik osztállyal indultunk, ma 2019 márciusában már elsőtől ötödik osztályfokokon, az induláshoz képest kb. háromszoros létszámmal működünk.

A Waldorf Rábaköz nevet azért választottunk korábban, a kezdeményezés indulásakor, mert akkor még úgy gondoltuk, hogy a kapuvári térségből majd többen csatlakoznak hozzánk és nem volt kizárt az iskola helyszínéül egy kapuvári vagy Kapuvárhoz közeli település sem.

E helyett Sopron környékéről csatlakozott több család a közösségünkhöz és azóta már a soproni kezdeményezés is. Ezért, – s mert jobban fedi a közben formálódott valóságot, – adtuk új weboldalunknak a fertotajwaldorf.info domain nevet, a weboldal címének pedig a Waldorf-pedagógia a Fertő-tájon elnevezést.

3 év elteltével úgy tűnik eljött az idő a növekedésre, fejlődésre. Erre egy soproni épület bérlésével kaptunk lehetőséget, ahol az óvoda és általános iskola mellett a későbbiekben Waldorf-gimnázium létrehozása is lehetővé válik. Így 2019 szeptemberétől Sopronba költözünk.

Erről az alábbi bejegyzésekben számoltunk be, a részletekért kattints a képekre!

A következő menüpontban megtalálod az iskoláról szóló hivatalos információkat, elérhetőséget, engedélyeket, alapító okiratokat.

Ha biztosan nem szeretnél lemaradni az információkról, kérünk iratkozz fel az információs levélsorozatunkra ERRE A LINKRE kattintva, kedveld Mi és miért a Waldorf? – Fertő-táj nevű FB oldalunkat, melyet ITT érsz el, valamint iratkozz fel YouTube csatornánkra EZEN a linken.